Molts de nosaltres prenem una o diverses tasses de cafè al dia i a molt poca gent no els agrada, però Sabem realment el que prenem?

La cafeïna amb moderació desperta les neurones, aquesta substància, la qual és el seu component majoritari del cafè penetra fàcilment en totes les cèl·lules i afavoreix la transmissió dels impulsos nerviosos entre les neurones, per la qual cosa actua com a estimulant del sistema nerviós central. Ajuda a reduir la sensació de cansament, contraresta la fatiga muscular, augmenta l’alerta i afavoreix la concentració. També és eficaç per alleujar les migranyes perquè afavoreix la constricció o estrenyiment dels gots sanguinis a nivell cranial, i augmenta els efectes d’alguns analgésics. També té un lleu efecte diurétic i estimula el metabolisme dels greixos. Per gaudir de tots els beneficis de la cafeïna, el seu consum ha de ser moderat, no superar les tres tasses diàries, perquè si es pren amb excés pot produir agitació, taquicàrdia i acidesa gàstrica.

cafe2

El seu consum està contraindicated en persones amb molèsties estomacals, ja que augmenta la secreció d’àcid estomacal, en cas d’hipertensió i de malaltia cardíaca, és millor optar per la versió descafeïnada, sempre que el metge ho autoritzi, i les embarassades han de beure-ho amb molta moderació.

El cafè conté un alt contingut en compostos amb capacitat antioxidant (polifenoles), un dels grups antioxidants més nombrós, d’entre tots els cafès, el verd és el que posseeix major quantitat d’aquests antioxidants.

El cafè és la planta de la qual s’obté el cafè, és un arbust perenne. Els seus fruits de color verd, es tornen marró en torrar-los. Com més es torren més foscos es posen i més fort és el seu sabor.

Si només s’utilitza en una sola font de calor, s’obté el cafè torrat o natural; si durant el procés s’afegeix sucre es carameliza i embolica els grans i s’obté el cafè torrefacte, amb més cos i un color i sabor més intens.