Què és el yogurt?

És un producte de consistència semisólida on el fenomen més important és la transformació de la lactosa (sucre de la llet) en àcid làctic beneficiós per als nostres intestins. Aquesta transformació és deguda a l’acció de bacteris específics que s’inclouen en la llet, com el Streptococcus thermophilus i el Lactobacillus bulgaricus, però també s’estan incloent altres bacteris com el Lactobacillus acidophilos i Bifidobacterium bifidus. La incorporació d’aquests dos últims li confereixen la denominació de Bifidus.

El yogurt és considerat un aliment fonamental per a la salut, a causa que és un producte probiótico (contenen diverses colònies de microorganismes vius que influeixen positivament en el nostre organisme). Aporten efectes realment benèfics, millorant principalment la salut de la flora intestinal.

Quin és el seu origen?

El seu origen se situa a Turquia encara que també hi ha qui ho situa en els Balcans, Bulgària o Àsia Central. El seu nom té l’origen en un terme búlgar: “jaurt”. Es creu que el seu consum és anterior al començament de l’agricultura.

Els pobles nòmades transportaven la llet fresca que obtenien dels animals en sacs generalment de pell de cabra. La calor i el contacte de la llet amb la pell de cabra propiciaven la multiplicació dels bacteris àcids i fermentaven la llet.

La llet es convertia en una massa semisólida i coagulada.

Una vegada consumit el fermento làctic contingut en aquelles borses, aquestes es tornaven a omplir de llet fresca que es transformava novament en llet fermentada gràcies als residus precedents.

El yogurt es va convertir en l’aliment bàsic dels pobles nòmades per la seva facilitat de transport i conservació. Les seves saludables virtuts eren ja conegudes en l’Antiguitat.

iogurt1

Propietats nutricionals:

Hidrats de carboni: El sucre que predomina en el iogurt és la lactosa.

Proteïnes d’alt valor biològic: Formen, mantenen i renoven tots els teixits del nostre cos. La concentració proteica en aquest làctic, és superior a la concentració present en la llet, això és a causa de la incorporació d’extracte sec làctic en l’elaboració. 250 ml de iogurt cobreixen els requeriments diaris de proteïnes d’origen animal (15 gr.) d’un adult mitjana.

Pel que fa a les proteïnes existeixen dos punts molt importants que esmentar:

  • Altament digestibles a causa de la proteólisis provocada pels ceps bacterians.
  • Es troben ja coagulades abans de ser ingerides, per tant en consumir iogurt no existeixen molèsties estomacals i intestinals.

Greixos: Els lípids influeixen directament en la consistència i textura del producte. Sempre que l’aportació de greixos en la nostra dieta aquest dins dels valors normals establerts, est serà beneficiós per a la nostra salut, ja que és una font energètica, està presents en les membranes cel·lulars i exerceixen funció de protecció als nostres òrgans interns.

Calci, fòsfor i magnesi: Faciliten els processos de mineralització dels ossos, juntament amb la vitamina D.

Riboflavina (vitamina B2): Millora la utilització energètica del nostre cos Vitamina B12 o Cobalamina: Nutrient essencial del teixit nerviós.

Zinc: Important mineral per al sistema immunològic que també contribueix a la correcta utilització energètica dels carbohidrats.

Vitamina C: Fonamental per cicatritzar ferides, manteniment de cartílags, ossos i dents sanes.

Vitamina D: Antioxidant que bloqueja els efectes dels radicals lliures.

Els intolerants a la lactosa poden prendre iogurt?

En aquelles persones el sistema digestiu de les quals manca de l’enzim lactasa, la lactosa no es descompondrà en sucres més simples, per la qual cosa hi haurà una intolerància a la lactosa.

Depenent del grau d’intolerància, les persones amb aquest problema podran o no prendre yogurt.

A diferència d’altres làctics, els iogurts posseeixen menor quantitat de lactosa uns 4 grams gràcies al procés de fermentació. Pel que millora la digestibilidad de la lactosa en persones amb mala absorció de la lactosa i pot ser millor tolerat que un altre tipus de làctics com la llet o, fins i tot, que el formatge.
beneficios iogurt

Quins són les propietats i beneficis del iogurt?

1- Regula la microflora intestinal: Els bacteris presents en l’intestí col·laboren amb els processos de digestió, ajuden a l’absorció de certs aliments, estimulen el sistema immune i eviten la proliferació de bacteris patògens. La microflora intestinal (conjunt de bacteris que habiten normalment l’intestí) pot ser alterada per diversos factors, com a estrès, canvis en la dieta, tractament amb antibiòtics, consum de l’alcohol, etc.
Els probióticos presents en el yogurt natural són capaços de restablir l’equilibri en la flora intestinal, evitant que proliferin bacteris nocius que podrien causar diverses malalties.
El iogurt ajuda a estabilitzar la flora de l’intestí i els microorganismes del sistema digestiu, ja que els seus bacteris converteixen el sucre de la llet (la lactosa) en àcid làctic, el qual impossibilita el desenvolupament de bacteris nocius en l’intestí provinents de la descomposició dels aliments.

2- Evita la diarrea i restrenyiment: Prevé i millora els símptomes de diarrea: això es deu al fet que el iogurt ajuda a reestablecer la flora bacteriana intestinal sana, que es destrueix per les diarrees.
Un bon equilibri en la flora intestinal és important per prevenir problemes del tracte intestinal com els casos de restrenyiment i diarrees.

3- Protegeix l’estómac: Entre les afeccions estomacals més freqüents en la població es troben la gastritis i les úlceres estomacals o duodenals.

  • Protegeix l’estómac quan es prenen certs medicaments, i ajuda en la minimització dels efectes negatius dels antibiòtics.
  • Disminueix els efectes de la gastroenteritis.
  • És ideal per combatre infeccions en el sistema digestiu, ja que conté cent milions de bacteris vius que presenten una gran quantitat de vitamines del grup B.

4- Millora la intolerància a la lactosa: És de fàcil digestió, raó per la qual moltes persones que són intolerants a la lactosa ho poden consumir sense problemes.
El consum regular de iogurt millora la tolerància a la lactosa, millorant els símptomes de la intolerància a la lactosa. Moltes persones sofreixen d’intolerància a la lactosa. En bona part dels casos, la intolerància es deu a la deficiència d’un enzim anomenat lactasa, encarregada de digerir la lactosa (un sucre), present en la llet i altres derivats làctics. No obstant això, diverses recerques científiques han revelat que certs lactobacilos presents en el yogurt són capaços de digerir la lactosa, facilitant la digestió d’aquest sucre en les persones intolerants.

5- Font de vitamines: El yogurt és una font important de potassi, fòsfor, riboflavina, iode, zinc, i vitamina B5. També conté vitamina B12, la qual manté a les cèl·lules vermelles i ajuda al sistema nerviós a funcionar adequadament.

6- Gran font de calci: Important aportació de calci, mineral imprescindible per a la bona salut dels nostres ossos. Les pèrdues diàries d’aquest mineral en el nostre organisme han de ser reposades a través de la dieta diària. El calci present en el iogurt s’ha dissolt en l’àcid làctic, fent-se així més absorbible per al nostre sistema digestiu i per al seu fàcil pas posterior a tot el nostre cos. És molt bo contra l’osteoporosi.

El calci dels làctics és el que millor aprofita el nostre organisme.

beneficios iogurt2

7- Millora el sistema immunològic: Contribueix en l’optimització i millora del sistema immunològic, activant les defenses naturals de l’organisme.
Els probióticos redueixen la inflamació intestinal, equilibren la població de limfòcits i regulen la secreció de citoquinas, tot la qual cosa contribueix a disminuir l’aparició d’al·lèrgies
Els bacteris saludables que es troben en el yogurt ajuden a enviar senyals a les cèl·lules d’estimulació immunològiques per combatre virus o bacteris nocius.

8- Redueix el colesterol: El yogurt Redueix els valors de colesterol sanguini.
Diferents estudis demostren que el consum de iogurt baixa els nivells de colesterol en sang, en conseqüència aquest aliment ha de formar part de la dieta d’aquelles persones que presenten risc cardiovascular.

9- Redueix el risc de diabetis: Prendre un yogurt diari pot disminuir el risc de sofrir diabetis tipus 2, és el que suggereixen els resultats d’un estudi dut a terme a la Universitat d’Harvard. Els qui havien inclòs una porció de yogurt en la seva alimentació diària van tenir un 18% menys de risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

10- Evita les infeccions vaginals: La candidiasis és la infecció vaginal més freqüent. Es tracta d’un llevat (fong) que colonitza i prolifera a la zona causant picazón i cremor, entre altres molèsties. Alguns estudis indiquen que el consum d’un yogurt al dia pot disminuir la incidència d’aquest tipus d’infeccions, ja que els lactobacilos presents en el fermento colonitzen fàcilment la regió, evitant la proliferació del fong.

11- Millora l’aspecte de la pell: És un aliat de la salut de la pell, ja que li proporciona suavitat, regeneració, salut i bellesa.
El yogurt es pot utilitzar per a tractaments de bellesa casolans per a la pell. Conté àcid làctic, el qual pot ajudar a exfoliar les capes superiors de l’epidermis, aclarir les taques i decoloraciones, i fins i tot reduir arrugues. Actua com un exfoliante per a la pell, capaç de netejar profundament els porus i eliminar les cèl·lules mortes.

12- Ajuda a recuperar-se després de l’exercici: Amb la correcta proporció de proteïnes i carbohidrats, el yogurt, especialment els alts en proteïnes com el grec, són una bona opció per ingerir després de l’exercici. Les proteïnes contenen els aminoàcids que necessiten els músculs per reparar-se i els carbohidrats reemplacen les energies emmagatzemades.

13- Combat el sobrepès i l’obesitat: Hem de destacar el baix contingut en greix i calories que tenen els iogurts descremats i així quan ens entri gana podem menjar-nos un tranquil·lament.

14- Ajuda a prevenir el càncer: Els beneficiosos bacteris presents en les llets fermentades també poden disminuir el risc de sofrir diversos tipus de càncer. Aparentment, la regulació de la flora intestinal promoguda per aquests bacteris i l’estímul que realitzen sobre el sistema immunitari serien els mecanismes que aconsegueixen l’efecte antitumoral.

Informació nutricional:
És una estupenda font de fòsfor, calci i magnesi, minerals que són importantíssims per al nostre sistema ossi. El curiós és que es troben en major quantitat en el iogurt que en la llet. Per cada 100 g de iogurt obtindrem 180 mg de calci, 240 mg de potassi, 17mg de magnesi i tan sol unes 60-70 Kcal (quilocalories).
Parlem amb dades del yogurt natural amb llet sencera.

A més a més…

  • El iogurt és un aliment ideal per prendre com a desdejuni ja que ajuda a l’intestí a preparar-se per rebre els posteriors aliments del dia. Encara que també pot prendre’s a qualsevol hora del dia, ja sigui com a berenar, per picar o com a postres després dels menjars
  • El iogurt lliga molt bé amb salses i en les amanides pot utilitzar-se com a substitutiu de l’oli
  • El iogurt conté la mateixa quantitat de potassi que un plàtan i la mateixa quantitat de proteïna que un ou o que 30 g de carn.