En la majoria de les ocasions les picades d’insectes són lleus i poden ser tractades amb qualsevol producte de farmàcia preparat per a les picades o fins i tot gel; però de vegades, les picades de certs insectes, com l’abella, la vespa o d’animals aquàtics com les meduses, poden arribar a produir reaccions al·lèrgiques a nivell local o generalitzades, si hi ha una sensibilitat especial, arribant a requerir una atenció mèdica urgent.
Per això, si som previsors, hi ha remeis amb els que podem evitar les tan molestes conseqüències d’una picada o, en el cas que ja hàgim estat «víctimes» d’elles, almenys alleujar-les.

MosquiPicades de mosquitsts:

Si ja ens han picat, hi ha pomades que contenen hidrocortisona o locions de Calamine per alleujar. A més, hi ha remeis naturals com aplicar sobre la picada solucions d’amoníac.

Abelles i vespes:

Les reaccions greus són rares i normalment van lligades a al·lèrgies a les abelles o vespes. Aquestes reaccions anafilàctiques apareixen als pocs minuts de la picada i es caracteritzen per un quadre de picor generalitzada, llagrimeig, secreció aquosa pel nas, tos, sensació de “cos estrany” al coll i poden arribar fins i tot a dificultat per respirar i mareig . Aquestes reaccions al·lèrgiques han de ser tractades urgentment.

 

 

 

 

Si ens passa això … Què hem de fer?

-Extreure el fibló, en el cas de les abelles, raspant amb una targeta; si s’utilitzen pinces s’ha de tenir cura de no esprémer el sac de verí en el cas de picades d’abella, ja que augmentaria la quantitat de verí injectat.

-Rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó neutre.

-Aplicar gel embolicant en un mocador de tela durant 10 minuts.

-Aplicar una pomada amb corticoides.

-Observar la persona afectada durant algunes hores per detectar complicacions immediates o una possible infecció.

-Si la persona afectada presenta els símptomes de reacció anafilàctica descrits anteriorment, contactar amb el servei mèdic de la zona i traslladar-lo al centre hospitalari més proper urgentment.

-No cal descartar tampoc, en el cas que el dolor persisteixi, prendre un analgèsic o antihistamínic.

-Si no som al·lèrgics i ens pica una abella o vespa patirem un dolorós punxada que normalment ens produirà una inflamació, una urticària i un edema a la zona. Cal tenir especial cura ja que les reaccions al·lèrgiques, a més de comuns, són perilloses perquè poden arribar a ser mortals.

Aranyes:
Les picades d’aranya també són una cosa molt comú. Quan ens piquen també podem sentir un dolor immediat o posterior. Depenent del tipus d’aranya que ens atac, la picada pot adquirir diferents dimensions o fins i tot colors cridaners com el blau. El més important és desinfectar la ferida abans d’aplicar la corresponent pomada antipruriginosa.

Meduses:
Si hi ha una picada que s’associa al estiu és, sens dubte, la de les meduses. De fet, el 90% de les atencions que es realitzen a les platges per part de la Creu Roja, estan vinculades a les seves picades, juntament amb la dels peixos aranya o eriçons de mar. Cal atendre les indicacions a l’hora de banyar-nos, evitant fer-ho quan hi ha bandera vermella, ja que, les meduses, en ser transparents, és molt fàcil que ens ataquin provocant una intensa picor.

Si això ens passa és molt important no tocar la zona, perquè no s’estengui el verí i rentar-la amb aigua salada sempre evitant entrar en contacte amb el lloc afectat ja que poden quedar tentacles que ens facin mal encara més.

El tractament d’aquest tipus de lesions consisteix en:
-Rentar la zona lesionada amb aigua de mar o aigua salada o vinagre per eliminar les petites vesícules dels tentacles de la medusa.
-No fregar la zona ni rentar-la amb aigua dolça, ja que es trencarien les vesícules i produirien més irritació i dolor.
-Un cop la zona està neta de les restes de tentacles, aplicar compreses d’aigua freda per alleujar la coïssor i picor de la zona.
-Aplicar una crema tòpica de corticoides, ja que tenen un poder antiinflamatori molt potent.

Rarament la persona afectada necessita atenció mèdica especialitzada però convé estar atents per si s’infecta o es presenten símptomes d’al·lèrgia. En aquest cas cal acudir al metge immediatament.
Espero que aquests consells us ajudin a tractar aquestes picades estiuenques i a seguir gaudint de l’estiu.