La caspa és la formació de cèl·lules mortes que es formen en grans blocs i es veuen com a crostes de pell formades en el cuir cabellut.
Nosaltres no veiem que les cèl·lules de la pell del cuir cabellut sa es van renovant de manera natural i es van eliminant en els raspallats i rentats en formes d’escates invisibles i diminutes. Però si que veiem aquestes escates anomenades caspa, que és la formació d’aquestes cèl·lules mortes del cuir cabellut que es van formant amb un ritme més assidu que l’habitual per una veloç renovació cel·lular, ja que moren i són reemplaçades aproximadament cada dues setmanes, no obstant això, en una persona sense caspa triga al voltant d’un mes.
És una afecció molt freqüent tant en adults com en nens, independentment de la raça o edat. És molt incòmoda ja que genera rojez, picor i descamació, sent la seva denominació més comuna la de dermatitis seborreica capil·lar. No és contagiosa ni és provocada per falta d’higiene.
És recomanable evitar gratar-se excessivament, ja que gratar-se fins a fer fallida la pell pot augmentar el risc d’infeccions i alopècia provocada per afeccions a la pell.
La caspa es presenta en dues formes:

 • La caspa grassa, dermatitis seborreica o estat seborreic sever: Apareix quan es formen en el cuir cabellut flocs o escates groguenques que s’adhereixen al seu cap i cabell.
 • La caspa seca o estats seborreics lleus: Apareix quan es formen flocs o escates seques, blanques i soltes sobre el cuir cabellut i es desprenen del seu cap i cabell.

Entre els seus altres símptomes destaquen la picor, l’enrogiment i el cuir cabellut gras o sec.

Les zones del cos on pot aparèixer seborrea és en celles, pestanyes, orelles, plec del nas, part posterior del coll, aixelles, melic i engonal. Si són acompanyades per la formació d’escates haurien de tractar-se per un dermatòleg.

En casos excepcionals, la caspa pot comportar la caiguda del pèl si no es tracta. No obstant això, tots els pèls que s’hagin perdut a conseqüència de la caspa creixeran amb normalitat quan es tracti l’afecció.

Evitar la caspa

Causes

La caspa està provocada per un llevat (fong) microscòpica trucada Malassezia que quan prolifera (es reprodueix), provoca una inflamació en el cuir cabellut i això resulta en un excés d’escates.

Quan el fong Malassezia creix massa ràpid, la renovació natural de les cèl·lules resulta afectada i irrita el cuir cabellut i apareix la picor. Altres fongs poden exercir papers similars en la causa de la caspa, igual que certs bacteris.
Aquest fong es troba en la superfície de la pell tant de les persones amb caspa com en les quals no. El seu nom tècnic és pitiriasis, ja que sempre estan presents en ella les espores (cèl·lula reproductora produïda per certs fongs, plantes i alguns bacteris) de Pitirosporum ovale aquest fong és capaç de metabolitzar el greix humà (sèu).

La caspa lleu pot ser causada per glàndules sebaceas sobre reactives. Factors que poden afavorir la proliferació de Malassezia:

 • Factors genètics i immunològics
 • Excés de sèu
 • Sobrepès
 • Canvis hormonals
 • Estrès, hiperactivitat i fatiga
 • Estil de vida (mala alimentació, tabac…)
 • Condicions climàtiques (sol, fred, vent, calor)
 • Productes per al cabell (xampú inadequat, tints per al cabell, aerosols, fixadors, assecador de pèl…)
 • Interrompre bruscament el tractament anticaspa.