Què millor aliada a l’estiu que una bona rossa, espumosa i freda cervesa.

La cervesa és una beguda alcohòlica molt comuna en gran part del món, es tracta d’una beguda d’origen natural preparada a través de la fermentació de l’ordi o altres cereals. En portar alcohol, s’ha de beure de forma responsable. Els graus d’alcohol de la cervesa estan entorn dels 5º, això vol dir que per cada litre de cervesa aproximadament 50 ml són d’alcohol.

Està composta per més del 90% d’aigua, així que gràcies a aquest component té un efecte diürètic, a més és rica en potassi i baixa en sodi, la qual cosa ajuda a netejar l’organisme i impedir la retenció de líquids. Al seu torn, gràcies al seu alt contingut en magnesi i potassi, ajudarà a prevenir la formació de càlculs renals o pedres en el ronyó.

La resta dels seus components són malt, que és el gra d’ordi germinat el qual li dóna personalitat i caràcter a la beguda; el llúpol, una planta que li dóna l’aroma i amargor característic del producte; i el llevat, que transforma el sucre del most en alcohol.

cerveza2

Ara veurem els nombrosos beneficis que aporta a l’organisme humà:

  • El llúpol i el malt és una font rica en flavonoides que és un potent antioxidant, la qual cosa això fa és retardar l’envelliment cel·lular. Una altra característica peculiar del llúpol és que estimula l’apetit.
  • És una bona font de vitamina B12 i d’àcid fòlic. Quan aquests ens falten, ens poden conduir a l’anèmia. La vitamina B12 és essencial per mantenir un normal creixement, bona memòria i concentració.
  • És cardiosaludable, ajuda de forma molt positiva a reduir el risc de malalties cardiovasculars, així com a disminuir els triglicèrids, el colesterol LDL (colesterol dolent), efecte anticoagulant en la sang.
  • Els minerals que conté com el silici, magnesi o fòsfor són molt beneficiosos, ja que permeten disminuir els riscos de malalties neurodegeneratives i ajuden a prevenir malalties de caràcter ossi, ja que augmenta la densitat òssia, prevenint el risc de fractures i osteoporosis.
  • El seu consum responsable ajuda a portar millor i reduir els símptomes de la menopausa.
  • Augmenta la quantitat d’àcids gàstrics i això serveix per accelerar el buidatge de l’estómac, reduint el risc de patir una infecció provocada pel bacteri Helicobacter Pylori, causant de l’úlcera gastroduodenal.
  • És la beguda amb una major aportació de fibra soluble a la nostra dieta (17%), per la qual cosa un consum moderat evita el restrenyiment.
  • En la cervesa estan presents totes les vitamines importants del grup B i també conté vitamines A, D i I.

cerveza1

En grans trets us parlaré ara de la cervesa sense alcohol.

Cal saber que una cervesa “sense alcohol” són totes aquelles la graduació alcohòlica de les quals és menor de 1% en volum d’alcohol, això suposa que les cerveses sense alcohol poden legalment contenir alcohol.

Els mètodes d’obtenció de la cervesa “sense” parteixen del mètode general d’obtenció de la cervesa amb alcohol i després se separa l’alcohol mitjançant diversos mètodes. En emprar qualsevol d’aquests mètodes, no només s’elimina l’alcohol de la cervesa, sinó que també es perden alguns compostos volàtils que aporten olor i sabor. És per això que les característiques organolèptiques de la cervesa sense alcohol són diferents a les de la cervesa normal. Encara que aconseguíssim reincorporar tots i cadascun d’aquests compostos volàtils, les característiques d’aquest producte seguirien sent diferents als de la beguda original, ja que l’etanol que retirem en el procés, també aporta sabor i olor al producte.

Us animo aquest estiu a gaudir d’una bona cervesa freda i de tots els seus beneficis.