Què és la micropigmentació?

La micropigmentació, és una especialitat estètica de maquillatge permanent i la seva fi és el d’embellir, corregir o millorar determinats trets de l’anatomia corporal, tant masculina com a femenina.

En què consisteix?

El tractament consisteix en la implantació de pigments a nivell epidèrmic o superficial per donar color i forma a diverses parts del cos, sent les més habituals en el cas de les dones: ulls, llavis, celles i pit.

La micropigmentació és una especialitat que el seu objectiu és corregir, equilibrar, modificar i embellir de forma semipermanente determinats trets facials ( celles, llavis i ulls) o corporals (reconstrucció de areola mamària, reconstrucció de cicatrius, camuflatge de cicatrius, pells cremades…) a través de la implantació de pigments a nivell epidèrmic.

Quin és la seva durada?

La durada benvolguda del tractament està compresa entre 1 i 3 anys, ja que s’aplica a nivell epidèrmic (s’introdueix i es diposita el pigment en capes de la pell més superficials on existeix una renovació cel·lular, a diferència del tatuatge on s’insereix a nivell dèrmic.) on existeix renovació cel·lular i per tant les partícules de pigment es van degradant amb el pas dels anys, encara que els efectes són immediats una vegada realitzat el tractament. Sempre s’aconsella al client que es realitzi un retoc als 2 anys per mantenir la zona en bon estat.

Amb el pas del temps aquests pigments van perdent color alhora que la seva intensitat s’atenua. Depèn en gran manera del tipus de vida de la persona que es troba sotmès a aquest procés la durada del mateix ja que existeixen factors com per exemple una exposició perllongada al sol que poden modificar el color i la intensitat dels traçats.

micropigmentacion

Passos de la micropigmentació

 • El primer pas és la prova de l’al·lèrgia, on s’avalua si el pacient serà apte perquè se li realitzi el tractament.
 • Fer un estudi del rostre.
 • Adaptar el disseny el màxim possible als trets corporals i fisionómicos del pacient, és fonamental realitzar una prova de disseny previ. (En aquesta etapa, el professional realitza un esbós sobre el resultat final del treball).
 • Seleccionar el color que millor s’adapta a la pell de la persona i fer una prova amb maquillatge no permanent.
 • Durant la realització de la micropigmentació el pacient pot notar sensacions incòmodes, especialment si el treball és realitzat en zones sensibles, com per exemple, els ulls.
 • Durant el procés és important que la pell estigui molt tibant per evitar que es produeixin pessics amb les agulles.
 • Una vegada finalitzat el procés, la pell haurà de ser tractada amb un antisèptic per evitar qualsevol tipus d’infecció.
 • Finalment, després d’haver transcorregut unes setmanes després del tractament, el pacient ha d’anar a una sessió de revisió, on es pugui avaluar si és necessari realitzar un retoc sobre el treball inicial (sol succeir en bastants casos), i en cas afirmatiu, es realitzarà aquest retoc amb el major nivell de detall possible.

Dolor i anestèsia

El procediment no és dolorós encara que en determinats casos i depenent del pacient es requereix anestèsia. Aquesta anestèsia pot administrar-se en forma de gel o a través d’una injecció aplicada a la zona a treballar.

Els primers dies em veuré rar?

Qualsevol canvi, per mínim que sigui, que afecti a la nostra aparença requereix d’un període d’adaptació. En aquest cas, a més, hem de tenir en compte que durant els primers quatre o cinc dies la pell micropigmentada es veurà una mica més fosca, però és normal. S’ha aplicat unes petites partícules a la pell, s’ha de notar. Quan passi aquest període de reacció, els pigments sobrants es desprenen i la zona micropigmentada es veurà perfecta.

micropigmentacion2

Fases de la micropigmentació

 • Primera fase: Després de la realització del tractament es produeix una inflamació que ve provocada per la penetració repetitiva de les agulles.
 • Segona fase: En aquesta fase es produeix el procés pròpiament dit de cicatrització i de formació de crosta superficial. Durant la formació d’aquesta, el color s’enfosqueix. Es tracta tan sols d’una apreciació enganyosa que desapareix una vegada que la crosta cau. Aquest procés dura al voltant d’uns quatre o cinc dies.
 • Tercera fase: En aquest moment es produeix la renovació de l’epidermis i la recuperació del col·làgen, component indispensable perquè la pell mantingui la seva elasticitat. Al seu torn els pigments es redistribueixen de tal manera que aquells que havien estat dipositats en les capes més superficials desapareixen per renovació cel·lular. Això porta com a conseqüència una disminució de la tonalitat del color pel que són visibles uns resultats més naturals. Aquesta fase té lloc als 10 dies de la intervenció.
 • Quarta fase: En aquesta fase es produeix la reparació total de l’epidermis. Les partícules de pigment es distribueixen entre les partícules de col·làgen i al voltant dels capil·lars de la dermis. Al seu torn, es matisa encara més el color ja que els grànuls propers als bulbs pilosos s’eliminen ràpidament a causa de la secreció sebácea.

Tipus de pigments

Els pigments que s’introdueixen en la micropigmentació poden ser de dos tipus: orgànics i inorgànics.

 • Pigments orgànics: Aquells que tenen com a element fonamental el carboni. En general són menys aconsellables que els pigments inorgànics ja que tenen una major incidència de reaccions al·lèrgiques.
 • Pigments inorgànics: Aquests pigments tenen com a component fonamental l’òxid de ferro. La possibilitat d’al·lèrgies amb aquest tipus de pigments és pràcticament nul·la. D’altra banda el maquillatge permanent realitzat amb aquest tipus de productes ofereix una major fixació i garanteix una pèrdua de color de manera més uniforme.

Aspectes a tenir en compte

Abans de la intervenció és convenient evitar aquestes substàncies per evitar un major sagnat ja que licuan la sang.

 • No prendre alcohol
 • Aspirines
 • Medicaments anticoagulants
 • Suplements vitamínicos que continguin vitamina I, all o d’herbes.

Us deixem una breu descripció d’algunes de les zones on s’aplica aquesta tècnica.

 • micropigmentació en els llavis: S’ha de tenir especial precaució amb els tons foscos, ja que aquests s’aconsegueixen a través de l’aplicació de certa quantitat de blava, la qual cosa podria resultar en un delineat labial massa fosc, que enduriria dràsticament l’aspecte facial. Per la micropigmentació en els llavis és preferible treballar amb tons càlids, com els vermells i taronges.
 • Areolas mamàries: Es poden practicar dos tractaments: les reconstruccions, que es realitzen principalment quan la areola ha desaparegut per una mastectomia i el camuflatge de cicatrius periareolares, per dissimular les cicatrius produïdes per cirurgies d’augment o disminució del bust.
 • Cicatrius: Es recomana la micropigmentació quan la diferència de color entre la cicatriu i la pell és molt gran. Són tractaments complicats, on no sempre s’arriba a un resultat òptim.
  Pells cremades: És un tractament molt recomanat, ofereix resultats molt satisfactoris.
 • Vitíligos: És un trastorn de la pell que es caracteritza per la presència de taques blanques. Amb la micropigmentació es tracta de camuflar la zona igualant el color de la part despigmentada amb el de la pell sana.
 • Alopècies incipients: Permet dissimular aquelles zones del cuir cabellut on existeix alguna cicatriu o calvicie incipient. No serveix per a zones on la calvicie és molt manifesta. Recrea de forma natural la presència òptica de cabells. Pensat essencialment per als homes, soluciona també problemes d’alopècia femenina o cabellera poc densa.