00574

 

Quinoa per aquí, quinoa per allà… Però encara no t’has atrevit a comprar-ho perquè: U. Encara no tens clar el que és. I dos. No saps com es cuina.

La quinoa és una llavor comestible d’increïbles propietats nutritives i saludables a la qual anomenem “quasi cereal” gràcies a la seva semblança amb el gra. Està carregada de proteïnes, fibra, minerals i no conté gens de gluten!, convertint-se pels celíacs en un cereal apte i perfecte per a una alimentació equilibrada. Una nova moda en el sector de l’alimentació, que lluny de ser passatgera, caldria convertir-la en un habitual en la dieta de tota la família.

Sabies que…
– La quinoa ja era un cultiu molt important durant l’època de l’Imperi Inca, on l’anomenaven “la mare dels grans” i la consideraven sagrada?
– S’ha consumit durant milers d’anys a Amèrica del Sud, malgrat posar-se de moda fa tan sol un parell d’anys. L’ONU va designar l’any 2013 l’“Any Internacional de la Quinoa”, pel seu alt valor nutritiu i gran potencial per contribuir a la seguretat alimentària a tot el món.

 

00908

 

Que adjudiquem el terme “súper” a la quinoa no és pas per vici: conté milers de nutrients i substàncies bioactives molt potents (flavonoides com la quercetina i el kaempferol), de destacables efectes antiinflamatoris, antivírics, anticàncer i antidepressius.

Aquí ho veuràs! Aquest és el desglossament de nutrients que conté una tassa de quinoa de 185 grams aproximadament:
• Proteïnes: 8 grams.
• Fibra: 5 grams.
• Manganès: el 58% de la dosi diària recomanada.
• Magnesi: el 30% de la dosi diària recomanada.
• El fòsfor: el 28% de la dosi diària recomanada.
• L’àcid fòlic: el 19% de la dosi diària recomanada.
• Coure: el 18% de la dosi diària recomanada.
• Ferro: el 15% de la dosi diària recomanada.
• Zinc: el 13% de la dosi diària recomanada.
• Potassi: el 9% de la dosi diària recomanada.
• Més del 10% de la dosi diària recomanada de vitamines B1B2 i B6.
• Petites quantitats de calci, B3 (niacina) i vitamina I.

 

_DSC0151

 

Tot aquest llistat de propietats pròpies en aquest quasi cereal es tradueix en un altre llistat de beneficis altament saludables per al nostre organisme. Vegem-los!

1. Altament nutritiva, composta per grans quantitats de flavonoides (antioxidants potents de les plantes amb nombrosos beneficis per a la salut).
2. Molta fibra. De fet, conté molta més fibra que la majoria dels llegums, i això ens permet reduir els nivells de sucre en la sang, baixar el colesterol, augmentar la plenitud i la pèrdua de pes.
3. No conté gens de gluten! Sense dubte, una molt grata notícia per a les persones amb intolerància que han de substituir cereals com el blat o civada en la seva dieta. Optar per la quinoa és una molt bona opció quan hem de renunciar al pa o a la pasta.
4. Rica en proteïnes i tots els aminoàcids essencials que necessitem. Les proteïnes estan compostes per aminoàcids, i els “essencials” són els que no podem produir i hem d’obtenir dels aliments. Quan un aliment conté tots els aminoàcids essencials es converteix en una completa proteïna, i la quinoa és un aliment vegetal que, sorprenentment, reuneix aquesta característica tan valuosa.
5. Baix índex glucèmic. Aquest índex mesura la rapidesa amb què els aliments eleven els nivells de sucre en la sang, i en el cas de la quinoa s’estableix en un terme baix.
6. Alta en minerals importants com el Magnesi, Potassi, Zinc i Ferro.
7. Rica en antioxidants (substàncies que neutralitzen els radicals lliures), de gran ajuda per a combatre l’envelliment i moltes malalties.
8. Ideal per perdre pes i mantenir un estat saludable. Quan volem perdre pes, hem de consumir menys calories de les quals cremem. Certs aliments faciliten la realització d’aquest procés (augmentar el metabolisme o reduir la sensació de gana), i la quinoa reuneix diverses propietats que la converteixen en un molt bon aliat!

Ara ja ho saps! Quan vegis un paquet de quinoa a l’estand del supermercat recorda que conté milers de beneficis per a la salut. Les seves propietats són tan riques i extenses que es mereix un racó habitual en l’armari de la teva cuina. T’animes?

 

 

By Tania Rodríguez Yangüela