Segurament en alguna ocasió quan hem estat refredats ens hauran dit o haurem escoltat que per alleujar aquesta sensació de congestió nasal i mucositat utilitzem aigua de mar, ara veurem el per què.
Les picors de nas, la tos, l’excés de mocs, els esternuts… són símptomes propis de la grip i els catarros que poden alleujar-se amb un bon rentat nasal amb aigua de mar o solució salina. D’aquesta manera, aconseguirem buidar les vies respiratòries i evitarem complicacions pulmonars. No obstant això, encara que es tracta d’una tasca senzilla, és imprescindible fer-ho ben perquè sorgeixi el seu efecte reparador.

Història del rentat nasal:

Els rentats nasals són un remei utilitzat des de l’antiguitat per alleujar la congestió nasal. Aquesta pràctica va ser començada a utilitzar-se en l’antiga Índia, com a part de la medicina ayurvédica.
Segons l’Organització Mundial de la Salut, la medicina ayurvédica juntament amb la medicina tradicional xinesa, són dues dels sistemes mèdics vigents més antics del món.
Els rentats nasals eren anomenats “hala neti” en llenguatge sànscrit, la qual cosa significa “neteja nasal”.
Ells diuen que aquesta pràctica és el secret ayurvédico per a la salut general i la llarga vida.
Es realitzaven dissolent sal marina en aigua pura i tíbia en un atuell neti (neti pot), dissenyada especialment per a això.
Per realitzar aquest rentat nasal propietari, indicaven inclinar el cap cap a endavant i cap a un costat. Així, l’aigua tèbia salada entrava per una fossa nasal i sortia per l’altra.
Consideraven que amb això, les fosses nasals i els sins paranasals eren netejats del moc excessiu, deixalles i toxines. Els cinc òrgans dels sentits i l’energia necessària per a les experiències sensorials, eren optimitzats d’aquesta forma.
En les cultures orientals (sobretot en la hindú) es realitzen els rentats nasals com a mesura d’higiene habitual. En canvi, en la cultura occidental, la irrigació nasal és una pràctica esporàdica, que s’utilitza habitualment en bebès i nens petits però que en adults s’empra només com a remei enfront de la congestió nasal ocasional provocada per catarros, processos al·lèrgics, etc.

Beneficis dels rentats nasals:

Els rentats nasals o irrigacions d’aigua de mar tenen múltiples beneficis,
Entre els seus beneficis estan:

 • Alleuja la congestió nasal, típica dels refredats.
 • Eliminació del moc excessiu i la contaminació de les fosses nasals i sins paranasals.
 • Ajuda a prevenir malalties de les vies respiratòries.
 • Contribueix a evitar la sequedat nasal i a prevenir infeccions per aquesta via.
 • Alleuja els refredats, al·lèrgies i sinusitis.
 • Aconsegueix que el nas estigui correctament humidificada.
 • Coadjuvant en el tractament de maldecaps i migranyes.
 • Evita la sensació de somnolència, millorant la claredat mental, ja que les persones dormen millor.
 • Contribueix a millorar els símptomes de l’asma bronquial, especialment a la nit.

Diferents tipus de rentat nasal propietari

Com realitzar els rentats nasals de forma correcta:

És imprescindible comptar amb un dispositiu per polvoritzar el nas. Pot ser una perilla de goma, una ampolla comprimible o bé una solució d’aigua de mar isotònica ja preparada específicament. Totes elles es troben disponibles en la farmàcia.
Passos a seguir:

 • Col·loca el cap sobre el lavabo inclinant-la suaument cap a l’esquerra.
 • No t’oblidis de respirar per la boca.
 • Introdueix el filtre del dispositiu en la fossa nasal dreta i pressiona-ho perquè l’aigua de mar arribi al nas.
 • Important ajustar la inclinació del cap perquè la solució arribi bé a la gola o cap a les oïdes.
 • Repetir el procés amb la fossa nasal esquerra
 • Per acabar, cal sonar el nas suaument per retirar l’aigua i el moc restant
 • En les farmàcies existeixen diferents tipus de solucions salines fisiològiques i aigües de mar que podem usar per fer els rentats nasals. La principal diferència és que l’aigua de mar conté sals minerals i oligoelements amb propietats beneficioses per a la salut nasal.

  Per què aigua de mar?:

  El que distingeix l’aigua de mar de l’aigua clorada o la de riu és la quantitat de nutrients que conté. Avui dia, l’aigua de mar s’obté a unes latituds i profunditats perfectament estudiades. A continuació
  se sotmet a processos de reducció de sal, per adaptar-la a la composició de la mucosa, i a processos de depuració, fent-se fisiològica, és a dir, adaptant-la a les funcions dels éssers orgànics.
  Els rentats nasals amb aigua de mar es recomanen:

  • Per netejar les fosses nasals de tota la família diàriament (fins i tot embarassades i bebès)
  • Per descongestionar de forma natural en casos de grip, refredat, al·lèrgies, sinusitis…
  • Realitzar rentats nasals abans d’utilitzar certs medicaments, com els quals vénen en aerosols, ja que ajudarà al fet que els conductes nasals absorbeixin millor les medicines.

  En definitiva, és una tècnica senzilla però que en alguns casos pot requerir de certa pràctica, especialment si l’hi realitzem a un bebè. Una mica més endavant d’aquest article us donarem alguns consells per rentar-li el nas als més petits.

  Beneficis de l’aigua de mar pura contra la rinitis i la sinusitis

  La rinitis és una afecció o trastorn que afecta a la mucosa nasal, i que entre altres símptomes relacionats produeix una incòmoda picor en el nas, esternuts, obstrucció i secrecions nasals. La més comuna és la rinitis al·lèrgica, atès que el principal factor que ocasiona la seva aparició són els coneguts com aeroal·lèrgens , especialment els àcars de la pols presents a la nostra casa.
  Mentre que, la sinusitis, consisteix en la inflamació dels sins paranasales, que són les cavitats buides que trobem en els ossos que envolten el nas. Habitualment és causada per una infecció vírica, bacteriana, fúngica o simplement per una reacció al·lèrgica.
  Els símptomes de la sinusitis són igualment característics, ja que és comú que aparegui un dolor en el si maxil·lar que es percep sobretot en el pòmul o produir dolor de dents en sentir-se en l’arcada dental superior.
  Com veiem, aquests dos trastorns tenen alguna cosa en comú: afecten a les nostres vies respiratòries superiors (especialment al nas), ocasionant molèsties relacionades com poden ser la presència de mucositat i per tant congestió nasal, problemes per respirar correctament, picor nasal…
  Precisament l’aigua de mar pura és de gran utilitat en el tractament de la rinitis i la sinusitis. En cas de rinitis és una opció útil perquè redueix l’excessiva sequedat que pot ocasionar l’aparició de crostes, actuant com analgèsic i antiinflamatori reduint la inflamació i el dolor associat a aquestes.
  Atès que en la seva composició ens trobem amb diferents elements que actuen sobre la impermeabilització de la mucosa, posseeixen una acció antial·lèrgica i estimulant de la fagocitosi, i a més tendeixen a actuar directament sobre la funció immunitària del nostre organisme.
  Però aquestes qualitats no són les úniques, atès que a més de reforçar la immunitat natural del nostre cos és completament capaç d’ajudar-nos a eliminar la mucositat de forma efectiva gràcies a que exerceix un interessantíssim mecanisme d’arrossegament de les secrecions, fluidificant al seu torn el moc viscós.
  L’aigua de mar pura és un excel·lent antibiòtic natural i bactericida, qualitat que es tradueix que és capaç d’eliminar aquells bacteris que siguin nocives per al nostre organisme, però respectant aquells bacteris que sí són bones.
  A més, és un meravellós antial·lèrgic, de manera que la seva aplicació és útil en persones al·lèrgiques perquè ajuda a reduir la hipersensibilitat a diferents al·lergògens. En aquest sentit l’aigua de mar es converteix en una opció natural excel·lent, ja que ajuda a disminuir el consum de medicaments relacionats com per exemple els antihistamínics.
  En cas de rinorrea (flux o emissió abundant de líquid pel nas) i sagnat nasal l’aigua de mar també està indicat, ja que disminueix la irritació dels teixits, ajudant al seu torn a regenerar les cèl·lules i a rehidratar els diferents teixits del nas.